Monday, October 25, 2021

DESCRIPTIVE TEXT

 HELLO GUYS!! 
Wellcome back to my blog! 


Do you know what is Descriptive Tex? What the structure, linguistic and the types? 

So, on this page, i will explain about "Descriptive Text". 

Read carefully. 



DEFINITION OF DESCRIPTIVE TEXT

Before we discuss about historical buildings, we must know what is descriptive text. 

Descriptive text is the text that describe objects clearly and in detail.

In the descriptive text has two types, there are Historical Buildings and Recreation Places. 

But, the social function descriptive text of them is same. There are : 

* To identify/ acknowladge. 

* To Promote. 

* To compliment/ be proud of. 


THE STRUCTURE OF DESCRIPTION TEXT




1. Identification


Located in the first paragraph, aims to identify an object that you want to describe. Identification serves to introduce the reader to the object to be described.


2. Description


Located in the second paragraph and so on, it contains the characteristics attached to something that you have introduced to the reader in the first paragraph. And to describe the object to be discussed.


In the Description parts, has two describe the object, there are : 

The characteristic mean to describe the place in more detailed information. 

and the activity part mean describe activity that can be done at the place. 


LINGUISTIC ELEMENTS 



- Present Tense, 

- Passive voice, 

- Adverb 

- Adjective 

- Figurative language. 




Example : 

Komodo Island 



    Komodo island is located between Sumbawa
and Flores, along western Nusa Tenggara 
Timur, and is popular for the presence of 
giant Monitor Lizards known as Komodo 
Dragons. 
The island is arid, rugged and 
barren and forms a part of the Komodo National Park and Marine Reserve. 
Aerial views prove that it is inarguably, among the most beautiful places in 
Indonesia.

    The best time to visit the park is during the dry season, which runs from 
April to December.

 Besides spotting endangered Komodo dragons, a range of activities can be 
enjoyed at the Komodo National Park such as go for kayaking, diving, 
trekking or the guided island tours.
Around Komodo Island can be relatively easy, but to get to Komodo, you 
first need to travel to Bali and then to Labuan Bajo by either plane or boat, 
and finally to Komodo Island by boat. A couple of local airlines fly from 
Bali to Labuan Bajo on Flores Island. 

Structure 


Title : Komodo Island. 
Identification : In the paragraph 1, "Komodo island is located between Sumbawa
and Flores, along western Nusa Tenggara 
Timur,"

Description 

- Charateristic : Paragraph 1 and 2, because this part tell the condition at the place and time for come. 

- Activity : The last Paragraph. 


Part 1 
Historical Buildings 


In this part, we talk about one of the type descriptive text, Historical Buildings.

These historical descriptions usually include when and where the place was founded, or by whom and why. 


BOROBUDUR TEMPLE



 Borobudur Temple is a Buddhist temple and the largest monument in the world located in Borobudur, Magelang, Central Java, Indonesia. This stupa-shaped temple was founded by Mahayana Buddhists around the year 800 AD.

  This monument consists of six square terraces on which there are three circular courtyards, the walls are decorated with 2,672 relief panels and originally there were 504 Buddha statues. Borobudur has the most complete and largest collection of Buddhist reliefs in the world. The largest main stupa is located in the center and at the same time crowning this building, surrounded by three circular rows of 72 perforated stupas in which there is a statue of the Buddha sitting cross-legged in a perfect lotus position with the Dharmachakra mudra (turning the wheel of dharma).

  This monument is a model of the universe and was built as a holy place to glorify Buddha as well as function as a place of pilgrimage to guide mankind from the realm of worldly desires to enlightenment and wisdom according to Buddha's teachings. The pilgrims enter through the east side and begin the ritual at the base of the temple by walking around this sacred building in a clockwise direction, while continuing to ascend the next steps through the three levels of realms in Buddhist cosmology. The three levels are Kāmadhātu (the realm of lust), Rupadhatu (the realm of the tangible), and Arupadhatu (the realm of the intangible). On the way the pilgrims walk through a series of passages and stairs to see no less than 1,460 beautiful relief panels engraved on the walls and balustrades.

  Borobudur is still used as a place of religious pilgrimage; Every year Buddhists who come from all over Indonesia and abroad gather at Borobudur to commemorate the Vesak Trisuci. In the world of tourism, Borobudur is the single tourist attraction in Indonesia that is most visited by tourists.

STRUCTURE : 


Title : Borobudur Temple. 
Identification : First Paragraph, "Borobudur Temple is a Buddhist temple and the largest monument in the world located in Borobudur, Magelang, Central Java, Indonesia." 
Description 
- Charateristic : 2nd, and 3rd Paragraph, tell the characteristic of Borobudur Temple. 

-Activity : The last paragraph, The borobudur temple, still used as place of religius and tourist attraction in Indonesia. 


My video, reading descriptive text: 
Historical Buildings 



PART 2 
RECREATION PLACES 



ANYER BEACH




Anyer Beach is a very beautiful marine tourism object in Banten. Even because of its beauty, Anyer beach is often equated with Kuta beach, Bali. Located in Anyer, 38 km to the west of Serang City or 160 km to the west of Jakarta, this beach has become a mainstay tourist attraction in Banten.

The view of white sand that stretches along the beach accompanied by clear sea water makes this beach a favorite place to relax. Due to its location facing west, Anyer beach is a romantic place to watch the sunset.

Another attraction of Anyer Beach is the splendor of the lighthouse which is located on the edge of the highway that connects to various coastal tourist areas. In addition, this beach also provides water sports facilities, such as jetsky, banana speed boating, wind surfing, traditional boating and many others.

On Anyer beach there is also the Karang Bolong tourist area. Karang Bolong is a very large coral with a hole in the middle. This hole is what makes Karang Bolong look so exotic and rare to find in other tourist areas in Indonesia.

Part 2 : Recreation Places




CONCLUSION 

Descriptive text is the text that describe objects clearly and in detail.

In the descriptive text has two types, there are Historical Buildings and Recreation Places. 


The structure : 

-Identification 

-Description : Charateristic and Activity


Linguistic Elements : 

- Present Tense, 

- Passive voice, 

- Adverb 

- Adjective 

- Figurative language. 



EXERCISE 


1. Text that describes the object in detail or detail is ....
A. Fantasy Text
B. Description Text
C. Procedure Text
D. Fable Text

2. Read the following descriptive text!
(1) Every night, tens of thousands of rats invade villages in Pracimantoro District.
(2) All kinds of plants, up to the old Chinese petai tree, have been devoured by rats.
(3) Domestic animals such as chickens, goats, and cows, did not escape the attack of the vicious rat.
(4) Moreover, foodstuffs.
(5) That's what you're looking for.
(6) After the toilet is swallowed by a rat.
(7) In fact, the residents of several villages were forced to evacuate because of fear.
(8) Until now, there are still people who do not want to return to their hometown.
The object described in the description text is related to ....
A. the state of time
B. event
C. place
D. people

3. Read the following quote!
Car Free Day (CFD) or a day without a vehicle in the Dago area looks crowded and lively. CFD was enlivened by the action of several people in a music performance. In addition to music performances, there are also dance performances. There are four girls wearing yellow clothes, batik sides, and crowns on their heads. The four children danced accompanied by songs typical of West Java. In addition, many visitors use CFD as a place to exercise, such as gymnastics and zumba.
The information that fits the description text is....
A. Music performances held at CFD Dago are dangdut to rock genres
B. CFD in Bandung is held at various points, one of which is in Dago
C. CFD in Dago was enlivened by a dance performance accompanied by songs typical of West Java
D. ago is one of the favorite places for Bandung residents, so it's always crowded
 
4. Read the following paragraphs!
Bagas is very spoiled. Almost every night, Bagas sleeps at the tip of my feet. Before petting, he always bothered me. When it's time to eat, he circles in front of me wagging his long ears. His mouth was muttering like someone was praying. His indulgence always makes me miss him.
The aspect described relates to....
A. physical character
B. character traits
C. the life of the character
D. character environment
 
5. Read the following quote!
My school is beautiful. I enjoy spending time at school. My school environment is green and leafy. Behind the school there is a beautiful garden, green, shady, and small. Many ornamental plants in the mini garden. There are various potted plants. Used shoes can be used as beautiful and attractive pots. Likewise, other used items, such as bottles, cans, and used food containers can be used as beautiful pots. In addition to the creative pot types, many types of plants are fresh, green, and beautiful. I often sat in the park reading a book or doing my homework while waiting for my sister to pick me up. The school garden I call Alba's mini garden
The description text above describes about....
A. School
B. Schoolyard
C. Parking lot
D. Mini garden Alba

Daily assesment 


Thank yoi for read my blog, i hope you understand. And don't forget to watch my video on youtube!!~ 

Good bye, see you on the next blog..


Sunday, October 10, 2021

PROCEDURE TEXT, pt 1,2,3,4 Exercises with Answers

 



HELLO!! 


On this blog, I'll share with you about "Procedure Text"

In this time, the blog has five parts and includes questions with answers. 


Ok, let's begin!



PART 1

PROCEDURE TEXT 



What is Procedure Text? 

A Procedure text is a text that steps how to make something or to do. The Procedure text makes it easy and fast. 
The Procedure text has a social function to describe instructions on how something should be done in the right sequence of steps.


The Structure 

The Procedure Text has structure, there are :
- Goal 
This section contains the goal to do something that wants to be taught or given and is the opening statement in the text.

- Material
In this section are the tools and materials that will be used in the process of making or doing something.

- Steps 
In this section are instructions for doing or making something right so that the results are as desired.

Linguistic Elements 

The Linguistic of Procedure text are: 


- Imperative 

Is a sentence command or request to emphasize the will and forbid that it can happen. For example: Don't rub the rice too long.


- Action Verb 
Is a word that describes a person's actions. For example: push, remove, etc.


- Connectives 
The use of conjunctions in procedural texts is the conjunction of time. For example, next, then, after that.


- Adverb 

Example: Slowly, usually.


Example 


HOW TO MAKE PEARL BOBA
ingredients
60-70 grams of tapioca flour
60 ml boiling air
Food coloring (optional)


1. Prepare a heat-resistant container. Add tapioca flour and boiling water. Stir well. Cover the boba dough with a damp cloth to prevent it from drying out.
If using food coloring, add it at this step.


2. Take the dough at about 1/8 teaspoon. Round shape.


3. Prepare a baking sheet, line it with parchment paper. boba on it. Let it dry for at least 2 hours.


4. Fill a pot with water, bring to a boil. add the dried boba. Boba will be half cooked. Boil again for 15-20 minutes. 

Remove from stove. Drain well.
Boba is ready to be used to make bubble tea or other desserts.



Exercise From Module : 

https://drive.google.com/file/d/1ttEZfxA5jW4RbCiFaiIq6fp_9yMZXJM_/view


«Page 8-19»


Practice 1: Name of the following tools. Then, match the description (function) of each.


Answers: 
1. C. An electric mixing machine used in food preparation liquefying, chopping, and pureeing ingredients. 
2. E. A computer that is portable and suitable for use while traveling. 
3. B. An automated kitchen appliance designed to boil or steam rice. 
4. D. A device that accepts text and graphic output from a computer and transforms information to paper. 
5. A. An electrical device for making toast. 

Practice 2:


Practice 3: Read those texts (Text 1 and text 2) one more time then answer these questions.

a. What are those texts?
Answer: Text 1 is about how to insert a sim card cellphone and Text 2 is about how to cook rice in a rice cooker.

b. Who will probably need to read the texts?
Answer:  Everyone who has a cellphone, and everyone who will cook rice with the rice cooker. 

c. What is the purpose of the texts? 
Answer: To tell how something is done. 

d. What is the benefit of reading the texts?
Answer: The readers will know how to insert Simcard and how to cook rice with the rice cooker. 

Practice 4: 
Text 2 

Practice 5: Read the text again then analyze its structure using this table.
Text 2 :

to compose a procedure text, you will need: 
* Present Tenses (imperatives)
 e.g Rub the rice softly under the running water. 
        Do not rub the rice too long. 
        Pay attention to the water ratio.
        Place the cooking pot in the rice cooker properly.

* Action Verb 
e.g Rinse, cook, select.

* Number to show the sequences
- First
- Next 
- Then
- Finally

* Adverb 
Softly, usually, and properly. 


Practice 6, 7, and 8: 






Practice 9:




1. What is a text about?
Answer: The text about is how to use ATMs.
2. who might be interested in reading this text?
Answer: People who use ATMs first time. 
3. What is the purpose of writing this text?
Answer: To tell how to use ATMs. 
4. What is the benefit of reading this text?
Answer: Gets information to use ATMs.
5. What does paragraph 2 mainly talk about?
Answer: 
6. Mention 3 words from the text that are not familiar to you!
Answer: prompts, amount, exact.

Practice 10: 
 



Tuesday, September 21, 2021

News Item Pt 1,2,3 and Exercises



Hello guys! 

I will share with you about News Item. 




This blog has three parts, and exercises with answers.

For the first part, I will write the definition, structure, linguistic elements and examples of News Items. 

For the second paragraph, I will write how to analyze of news items.

And the last paragraph, I will write the conclusion and questions with answers. 


So, let's begin!! 


PART 1 
NEWS ITEM


Definition 

The news item is the text that resembles news, is based on reality, and is reliable. And usually always published every day with the latest events.

The purpose of this news item is to provide information to readers.


Structure 

1. Play events


This section is also known as a newsworthy event. This section is the part that tells or contains news about the main event or event which is usually written in the form of a summary (summary).


2. Background events


This part, which is often referred to as Elaboration, is the part that tells the background of the event or incident, who was involved, and the location of the incident.


3. Source


The last part is the source, which tells about comments, witnesses to events, expert opinions, and so on regarding the events or events that are reported.


In each type of text in English, there are linguistic characteristics that can distinguish it from other types of text. The most prominent feature of news item text is its concise and concise language.


Linguistic Elements 


* Brief information contained in the headline


* Focus on an incident


* Dominant uses saying verbs, such as reported, quoted, said, preached, and so on.


* Generally use action verbs, which are verbs that show activity


* Often use auxiliary verbs that show time and place


* Using material processes

Examples 



Exercise from module 
https://drive.google.com/file/d/1tka3TrgsIKiptL34MJgBbiYOnOz7n5cK/view


Page 9-15 

Practice 1 

Practice 2

Practice 3 


«PART D»




«Part E»


PART 2 
ANALYZE 


THINGS WE NEED TO KNOW FOR ANALYSIS



In a news item to analyze a text, we need 5W + 1H. That is :
• Who is involved?
For "Who" this refers to who was involved, or who did it.

• When is it happening?
For "When" refers to the day and date of the incident.

• Where is this happening?
For "Where" refers to the scene.

• What's happening?
To "What" refers to a person, event or thing.

• Why is it happening?
For "Why" refers to the process of problem-solving, cause and effect, and reasons.

• How is this happening?
For "How" the reference is almost the same as why.

ANALYZING PARAGRAPH


Let's go to the text section.

The first paragraph relates to the news title or the main elements of the news. We can look at the first sentence for the main idea.

Then for the second paragraph is the background related to the first paragraph. Usually, we find out who was involved, and how it happened.

For the last paragraph, this paragraph is a comment from a witness or person involved.

For clarity, I will include an example text for analysis.


I use this photo before for example of the news item, and now we will analyze this photo. 

First Paragraph is the Main Event of the news and relates to the news title. Why? Because the first paragraph will explain details to the second or next paragraph. 

The headline might: David Beckham and his wife are going to court


In the second or the next paragraph, we know that the text has 5W and 1H. You find out yourself. 

The last paragraph is the comment. 
We can see the comment of David Beckham about His marriage life. 


~~~
Exercise from module 

Practice 1, page 19-21 








«PART D» 



«PART E»
practice 1. 

1. What's happening? 
Answer: Too much trash not in the place at Khao Yai National Park. 

2. Who is involved? 
Answer : Environment minister.

3. Where is this happening? 
Answer : Khao Yai National Park.

4. When is it happening? 
Answer : When visitors litter in Khao Yai National Park.

5. Why is It happening? 
Answer : Because the visitors litter in Khao Yai. 

Practice 2. 



Practice 3. 


Answer the questions based on the text! 

1. What is the bews about? 
Answer : The news about Girl's kiss saves life of stranger. 

2. How do the girl help the young man? 
Answer : Kissing him. 

3. Where was the accident taken? 
Answer : the accident taken at a mall in Shenzhen, Guangdong Province, China. 

4. What did the crowd see? 
Answer : The crowd of people watching a man hanging on the barrier and was holding a knife to his chest. 

5. What made the girl save the young man? 
Answer : Nobody seemed to help the young man. 

PART 3 
CONCLUSION 

The news item is the text that resembles news, is based on reality, and is reliable
Structure : 
1. Newsworthy event
2. Background 
3. Source. 

Linguistic elements : 

* Brief information contained in the headline

* Focus on an incident

* Dominant uses saying verbs, such as reported, quoted, said, preached, and so on.

* Generally use action verbs, which are verbs that show activity

* Often use auxiliary verbs that show time and place

* Using material processes


If you not understand about the news item, i attached my youtube video about the news item. 

This is a conclusion material on the blog. 



Thank you for visit my blog, i hope my blog is useful for you and you can understand this lesson. 


See you on the next blog!





Tuesday, September 7, 2021

EXPLANATION TEXT, Pt. 1, 2, 3 and Question + Answer



Hello! Welcome back to my blog, in this blog I will share with you and explaining about Explanation Text. 

This blog has three parts and questions plus answers. 

Every part has exercises and answers. 

Part 1 is the definition, structure and language of explanation text. 

Part 2 is how to make explanation text. 

Part 3 is a conclusion of explanation text.


Let's start! 






PART 1 

What is Explanation Text?

An explanation text is a text that describes an action or event. 

The explanation(n)  is a word from Latin, explanare, explanatio.
According to Vocabulary.com, An Explanation is a statement about how or why something is the way it is. 

According to Oxford Languages, The definition of explanation is a statement or account that makes something clear, and a reason or justification given for action or belief. 

Words that have the same meaning include clarification, elucidation, commentary, argument, explication.


What is the Structure of Explanation Text?

1. General Statement
In this general statement section, an explanatory text explains the general description of the natural phenomena/events that will be discussed. The point can be raised about the process of how these natural phenomena/events can occur.
2. Order of Cause and Effect
After knowing in general the phenomena to be discussed, this section explains the causes and consequences of these phenomena. You can do a description in several paragraphs regarding the cause and effect. This section is also known as a series of explanations.
3. Interpretation
Interpretation in the explanatory text can be regarded as drawing conclusions. You can provide feedback or statements regarding the phenomena raised in the text.



What is the Language of Explanation Text?

1. Focus on the generic, non-human participants. 
2. Use scientific terms. 
3. Use material verb,
4. Use conjunctions of time. 
5. Use passive sentences. 
6. Based on true or actual. 



Exercise from the module : 


Part D and E Page 11-15

PART  D 
Answer the questions below based on the text given correctly. 


1. Tsunami happens because.....
Answer: Tsunami happens because major fault under the ocean floor suddenly slips 
2. What are the impacts of tsunami? 
Answer: The impacts of a Tsunami are disastrous effects such as severe flooding, loss of lives due to drowning, and damage to property.
3. Mention the disturbance of tsunami!
Answer : 
The disturbance of tsunami is that the ocean waves spread out from the vicinity of
the earthquake source and move across the ocean until they reach the coastline,
where their height increases as they reach the continental shelf, the part of the earth crust that slopes, or rises, from the ocean floor up to the land.
4. From the second paragraph we know that.....
Answer: From the second paragraph we know that tsunami makes an unfortunate event. 
5. The text mostly tells us about......
Answer: The text mostly tells us about how and why tsunami happens.

PART E 




1. The following things can be recycled, EXCEPT......
A. Precious metals
B. Broken glass
C. Old newspapers
D. Plastic spoons
E. Fresh vegetables and fruits
Answer: E. Fresh vegetables and fruits. 
2. Which of the following is NOT the benefit of recycling?
A. It costs much money for the process of recycling 
B. It costs less to make new products
C. It requires less energy
D. It can reduce pollution 
E. It reduces the demand for high-pollution alternatives
Answer: E. It reduces the demand for high pollution alternatives. 
3. What is the third step of recycling paper products?
A Collect and search for contaminants such as plastic bags and aluminum
foil.
B. Mix the paper with hot water in a blender which turns it into pulp. 
C. Screen and filter the pulp to remove smaller contaminants.
D. Put the pulp to a large vat to separate the ink from the paper fibers.
E. Mix the pulp with new wood fibers to be made into paper again.
Answer: C. Screen and filter the pulp to remove smaller contaminants. 
4. We can make use of the ink after being separated from the paper fibers by doing the following, EXCEPT......
A. Skim it off
B. Dry it
C. Reuse as ink 
D. Burn as boiler fuel
E. Mix it with the pulp
Answer: E. Mix it with the pulp. 




5. What is the text about? 
A. The digestive system
B. The digestive juice
C. The method of the digestive system
D. The process of intestine work
E. The food substances
Answer: A. The digestive system. 
6. How can we swallow the food easily? A. The food changes into acids absorbed by the villi.
B. The food must be digested first through the process.
C. The food is directly swallowed through the esophagus into the stomach.
D. The food is mixed with the juices secreted by the cells in the stomach. 
E. The food we take must be changed into substances carried in the blood the places.
Answer: B. The food must be digested first through the process.
7. From the text above, we imply that......
A. a good process of the digestive system will help our body becoming healthier. 
B. no one is concerned with the process of the digestive system for their health.
C. the digestive system is needed if we are eating the food instantly.
D. everybody must conduct the processes of the digestive system well. 
E. the better we digest the food we eat, the healthier we will be.
Answer: A. a good process of the digestive system will help our body becoming healthier. 
8. Human body is made up of countless millions of cells. (Paragraph 1)) The phrase made up means.....
A Produced
B. Managed
C. Arranged
D. Completed.
E. Constructed
Answer : E. Constructed. 
9. The text is about.....
A. the cacao tree
B. the cacao beans 
C. the raw chocolate
D. the making of chocolate
E. the flavour of chocolate
Answer: D. The making of chocolate.
10. The third paragraph focuses on....
A. the process of producing chocolate B. how to produce the cocoa flavour
C. where chocolate comes from
D. the chocolate liquor
E. the cacao fruit
Answer: A. The process of producing chocolate.
11. so they are often sorted and blended to produce... (Paragraph 3.) The word sorted has the closest meaning to....
A. Arranged
B. Combined
C. Separated
D. Distributed
E. Organized
Answer: C. Separated. 
12. How does the chocolate maker start to make chocolate? 
A. By fermenting the beans.
B. By roasting the beans.
C. By blending the beans.
D. By sorting the beans.
E. By drying the beans
Answer: By roasting. 
13. What step after the hydrogen combines with carbon dioxide from the air...
A. Photosynthesis provides the chemical energy that is needed to produced these compounds.
B. Water is drawn from the soil to split into hydrogen and oxygen.
C. Food-making process that occurs in green plants.
D. Phosphorus from the soil-green plants can make starch, fat, protein, vitamins, and other complex compounds essential for life.
E. Oxygen from the water molecules is given off in the process.
Answer: E. Oxygen from the water molecules is given off in the process.

14. What are photosynthesis need...
A Water, light, oxygen, worm 
B. Soil, chlorophyll, sun, human
C. Bug, air, oxigen, food
D. Light, Carbon dioxide, humus
E Candle, vitamins, hydrogen
Answer: D. Light, Carbon dioxide, humus
15. What is the product of photosynthesis....
A. Sugar 
B. Food and 02
C. Root
D. Food 
E Branch
Answer: B. Food and 02.


If you are lazy or want to understand more, you can watch my youtube video about Explanation Text Part 1. 



PART 2 

In the previous part, Part 1. I have explained the definition, the structure, and the linguistic of the explanation text. 

In this second part, I will explain how to make an explanatory text and what things to pay attention to.

So, Let's read!


1. Find the topic to make an explanation text, and make sure your topic is real not hoax. 


2. Use of passive voice.

the rules:
- Identify the subject, the verb, and the object.
- Change the subject into the subject.

- Put the suitable helping verb or auxiliary verb.

- Change the verb into the past participle form. 

- Add the proportion by. 

- Change the subject into an object.

 

3. Put on draft and edit to make your explanation perfect. 


I have make an explanation text, i'm sorry if my explanation text wrong. 




Exercise from the module : 


PART D PAGE 19

To better understand the correct use of the passive voice, let's try

do the following practice questions.

Choose the right passive voice form!


1. Mommy cleans the room every day.

A. The room was clean by mommy every day

B. The room is clean by mommy every day

C. The room is cleaned by mommy every day

D. Mommy is cleaned the room every day

E. The room was being cleaned by mommy every day


Answer: C.


2. My uncle fixed the toy yesterday. The passive voice of the sentence is ….

A. My uncle was fixed the toy yesterday

B. The toy was fixed by my uncle yesterday

C. The toy was fix by my uncle yesterday

D. My uncle was being fixed the toy yesterday

E. The toy had been fixed by my uncle yesterday


Answer: B.


3. Joe has taken a Mandarin course.

A. Joe has been taken a Mandarin course

B. A Mandarin course taken by Joe

C. A Mandarin course has been taken by Joe

D. Mandarin courses have taken by Joe

E. Mandarin course will be taken by Joe


Answer: C.


4. In the 1920’s, this TV ….

A. is manufactured

B. was manufactured

C. will be manufactured

D. is going to manufactured

E. would manufacture 


Answer: B.


5. She … to my wedding party.

A. are invited

B. have been invited

C. has been invited

D. invited

E. has invited


Answer: C.


6. Her first novel … tomorrow morning.

A. is launched

B. was launched

C. will be launched

D. has launched

E. have launched


Answer: C.


PART E PAGE 20 

ANSWER : 


1.First Paragraph is General Statement

2.Second Paragraph is  Sequenced Explanation

3. Third Paragraph is Sequenced Explanation

4. Fourth Paragraph is Closing


If you are lazy or want to understand more, you can watch my youtube video about Explanation Text Part 2.

 



PART 3 

Questions, Answers and Conclusions.
------------------------------------
Recycling is the collection, processing, and reuse of materials that would otherwise be thrown away. Materials ranging from precious metals to broken glass, from old newspapers to plastic spoons, can be recycled. The recycling process reclaims the original material and uses it in new products.
In general, using recycled materials to make new products costs less and requires less energy than using new materials. Recycling can also reduce pollution, either by reducing the demand for high-pollution alternatives or by minimizing the amount of pollution produced during the manufacturing process.
Paper products that can be recycled include cardboard containers, wrapping paper, and office paper. The most commonly recycled paper product is newsprint. In newspaper recycling, old newspapers are collected and searched for contaminants such as plastic bags and aluminum foil. The paper goes to a processing plant where it is mixed with hot water and turned into pulp in a machine that works much like a big kitchen blender. The pulp is screened and filtered to remove smaller contaminants. The pulp then goes to a large vat where the ink separates from the paper fibers and fl oats to the surface. The ink is skimmed off, dried and reused as ink or burned as boiler fuel. The cleaned pulp is mixed with new wood fibers to be made into paper again.
Experts estimate the average office worker generates about 5 kg of wastepaper per month. Every ton of paper that is recycled saves about 1.4 cu m (about 50 cu ft) of landfill space. One ton of recycled paper saves 17 pulpwood trees (trees used to produce paper).
1. The following things can be recycled, EXCEPT....
     A. Precious metals
     B. Broken glass
     C. Old newspapers
     D. Plastic spoons
     E. Fresh vegetables and fruits
 
Answer: E. Fresh vegetables and fruits

2. Which of the following is NOT the benefit of recycling?
     A. It costs much money for the process of recycling
     B. It costs less to make new products
     C. It requires less energy
     D. It can reduce pollution
     E. It reduces the demand for high-pollution alternatives
Answer: E. 
3. What is the third step of recycling paper products?
     A. Collect and search for contaminants such as plastic bags and aluminium foil
     B. Mix the paper with hot water in a blender which turns it into pulp
     C. Screen and filter the pulp to remove smaller contaminants
     D. Put the pulp to a large vat to separate the ink from the paper fibres
     E. Mix the pulp with new wood fibres to be made into paper again
Answer: C. 
4. We can make use of the ink after being separated from the paper fibres by doing the followings, EXCEPT....
     A. Skim it off
     B. Dry it
     C. Reuse as ink
     D. Burn as boiler fuel
     E. Mix it with the pulp
  
Answer:  E. 

Read the following text to answer questions number 5 to 10.
Acid rain is rain that is highly acidic because of sulfur oxides, nitrogen oxides, and other air pollutants dissolved in it. Normal rain is slightly acidic, with a pH of 6. Acid rain may have a pH value as low as 2.8.
Acid rain can severely damage both plant and animal life. Certain lakes, for example, have lost all fish and plant life because of acid rain.
Acid rain comes from sulfur in coal and oil. When they burn, they make sulfur dioxide (SO2 ). Most sulfur leaves factory chimneys as the gaseous sulfur dioxide (SO2 ) and most nitrogen are also emitted as one of the nitrogen oxides (NO or NO2 ), both of which are gasses. The gasses may be dry deposited–absorbed directly by the land, by lakes or by the surface vegetation. If they are in the atmosphere for any time, the gasses will oxidize (gain an oxygen atom) and go into solution as acids. Sulphuric acid (H2 SO4 ) and the nitrogen oxides will become nitric acid (HNO3 ). The acids usually dissolve in cloud droplets and may travel great distances before being precipitated as acid rain.
Catalysts such as hydrogen peroxide, ozone, and ammonium help promote the formation of acids in clouds. More ammonium (NH4 ) can be formed when some of the acids are partially neutralized by airborne ammonia (NH3 ). Acidification increases with the number of active hydrogen (H+) ions dissolved in acid. Hydrocarbons emitted by, for example, car exhausts will react in sunlight with nitrogen oxides to produce ozone. Although it is invaluable in the atmosphere, low-level ozone causes respiratory problems and also hastens the formation of acid rain. When acid rain falls on the ground it dissolves and liberates heavy metals and aluminum (Al). When it is washed into lakes, aluminum irritates the outer surfaces of many fish. As acid rain falls or drains into the lake the pH of the lake falls. Forests suffer the effect of acid rain through damage to leaves, through the loss of vital nutrients, and through the increased amounts of toxic metals liberated by acid, which damage roots and soil microorganisms.
5. What is the text mainly about?
     A. The definition of acid rain
     B. The process of acid rain
     C. The effect of acid rain
     D. Acid rain
     E. Rain
   Answer: D. Acid Rain. 
___________________


CONCLUSION 

  • An explanation text is a text that describes an action or event. 
  • The Structue : 
  • *General Statement. 
  • * Event. 
  • * Interpretation. 
  • The Linguistic :
  • - Passive sentence.                         
  • - Non Human Participation.         
  • - Use scientific terms. 
  • Use material verb,
    Use conjunctions of  time.                    - Based on true or actual.                              
  • How to make an explanation you should find a topic, make sure your topis is real not hoax. And, use passive sentence, and then put in the draft and edit, this is to make your explanation text perfect before your publish. 

If you are lazy or want to understand more, you can watch my youtube video about Explanation Text Part 3. 





DAILY ASSESSMENT 




-------


So, that's all of me. I'm sorry for my mistake and see you on the next blog! 


BYeee~